Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

İnmemiş Testis

Testislerden bir veya ikisinin birden torba (skrotum) içerisinde olmama durumudur. Zamanında doğmuş erkek bebeklerin %2-5’inde görülebilmektedir. Prematüre doğumlarda görülme oranı çok daha yüksektir. Sağ testiste sola nazaran daha fazla görülür. Testislerin normal yerleşimi olan torbanın ısısı vücut ısısından 1-2 derece daha düşüktür. Bu durum testisin gelişimi için oldukça önemlidir.

Testis yerinde olmayan bebeklerde ilk 6 ay içerisinde tekrar torbaya gelme ihtimali mevcuttur. İnmemiş testislerin %70-77’si ilk 3 ay torbaya iner. 6. Aydan sonra kendiliğinden inme çok nadir görüldüğü için bu aydan sonra beklenilmesi önerilmez.

En önemli ve hemen hemen tek tanı yolu muayenedir. Muayene ile torbanın durumu ve testisin yeri saptanabilir. Testis elle muayene ile fark edilemiyorsa karın içerisinde olabilir veya gelişimi bozulup yok olmuş olabilir. Bu durumda laparoskopik yöntemle karın içerisi kontrol edilip testisin olup olmadığı anlaşılmalıdır.

İnmemiş testiste hormon tedavisi kullanılabilir. Testesteron üretimini tetikleyerek testisin aşağı inişinin hızlanması amaçlanmaktadır. Belirli bir seviyenin altına inmiş ve hacimli testislerde hormon tedavisi başarısı daha iyidir. Genel olarak %20 oranında başarısı mevcuttur.

İnmemiş testisin en etkili tedavisi cerrahidir. Testis çevre dokulardan serbestlenip skrotum içerisinde oluşturulan bir boşluğa sabitlenir. Orşidopeksi, cerrahi işleme verilen isimdir. %92 başarı oranı vardır.

İnmeyen testiler uzun dönemde ciddi problemlere neden olabilir. Karın içerisinde duran testisin ısısı normalin üzerinde olacağı için gelişimi iyi olmayacak ve sperm üretiminde bozulma görülüp, kısırlığa yol açabilir.

Bir diğer önemli problem ise testis kanseri riski 20-30 kat artmaktadır.

Testisi torbayı bağlayan yapılar oluşmadığından testisin kendi etrafında dönerek kanlanmasının bozulması (testis torsiyonu) riski yüksektir.
Neredeyse inmemiş testislerin %70-80’inde aynı tarafta kasık fıtığı gelişme ihtimali mevcuttur.

Utangaç testis (retraktil testis), torbaya inişini tamamlamış fakat bazen yukarı kaçan testistir. Genellikle muayene esnasında dokunmayla karın içerisine doğru hareketlenir. Testisi yukarıdan tutan kasların güçlü kasılmasından dolayı bu durum oluşur. Bu testislere herhangi bir müdahale gerekmez. Belirli aralıklarla takip edilip çoğunluklu torbada olduğundan emin olmak yeterlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir