Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Prostat Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Prostat esas itibari ile üreme işlevi ile ilgili görevi bulunan bir salgı bezidir. Bu salgı bezinin içinden idrar kanalı geçer.  Yaşlılığa bağlı olarak erkeklerde büyümeye başlar. Belli bir boyuta ulaşan prostat tüm erkeklerde aynı sonuca ve etkiye yol açmaz. Bunun nedeni kimi zaman prostat, içinden geçen idrar kanalına doğru büyürken kimi zaman da idrar kanalının dışına doğru büyür. İdrar kanalının içine doğru büyümelerde ultrasonda prostat ebat olarak küçük görünse de etkisi ve şikayetleri çok daha şiddetli olabilir. Dışa doğru büyümede ise prostat belli bir büyüklüğe ulaşsa da ortaya çıkan etki ve şikayetler daha hafif seyredebilir.  

Prostat ilk olarak ergenlik dönemine giren erkek çocuklarında iki katına ulaşacak kadar büyür. Daha sonra 25 yaşını geçen erkek bireylerde da farklı şekillerde büyümeye devam eder. Prostat bezinin büyümesine etki eden nedenler bilimsel olarak tam tespit edilememiştir. 30 yaşından sonra büyümeye sürekli devam eden prostat özelikle 50 yaş ve üstünde etkisi gösterir.

Prostatın Neden Olduğu Şikayetler

Prostat içinde idrar kanalı geçen bir bezedir. Bu beze ilerleyen yaşlarda büyümeye devam ettikçe var olan bu idrar kanalını sıkıştırmaya başlar. Bu idrar kanalı mesaneye bağlıdır. Mesane kasılıp gevşeyerek biriken idrarın boşaltılmasını sağlar. Bu işlemi gerçekleştirirken de bu idrar kanalını kullanır. Prostatın idrar kanalını sıkıştırmasına karşılık mesane de kasılıp gevşeyerek sık tuvalete gitme ihtiyacının ortay çıkmasına neden olur.

Prostat bezesinin büyümeye devam etmesi ile etkisi de her geçen gün artar. Çok fazla büyüyen prostat bezesi idrar kanalını sıkıştırdığı için belli bir müddet sonra bu kaslarda yorulma başlar ve hastalarda zamanla idrar tutamama sorunu ortaya çıkar. Tedavi olmayan hastalarda durum daha da ciddileşir ve idrar torbasında fonksiyon kaybı meydana gelebilir. İdrar torbası fazla kasıldığı için bir basınç oluşturur ve bu basınç böbreklere zarar verebilecek seviyeye ulaşır. Geç kalınmış tedavi de ne idrar torbası ne de böbrekler eski standart çalışma seviyesine kavuşamaz. Bunların dışında:

-Zayıf ve kesik idrar akışı,

-Gece sık idrara çıkma

– İdrar yapma esnasında yanma ve ağrı meydana gelmesi,

– Mesanenin tam boşaltılmadığına dair hissiyat oluşması,

– Ani idrar sıkışıklığı ve idrar tutma zorluğu,

– İdrar sonlanmasına rağmen akıntının damla şeklinde devam etmesi,

– Ağrılı boşalma,

-Sertleşme bozukluğu

-İdrarda kanama

– İşemeye başlamada güçlük ve sonlandırma sıkıntısı da görülen diğer belirtilerdir.

Prostatlar iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Bunların haricinde birde prostat iltihabı bulunur.

Prostat Büyümesi, Prostatit ve Prostat Kanseri  Tedavisi

Prostat büyümesi tedavisinde hastanın yakınmaları, idrar yolu enfeksiyonları ve tekrarlayan idrar yolu iltihaplanmaları kanlı idrar akıntısının meydana gelmesi gibi durumlar etkilidir. Prostat büyümesi tedavisinde düzenli takip ve gözlem yapılır. Yapılan takip ve gözlemler sonucunda ilaçla tedavinin mümkün olması halinde medikal tedavi yöntemi uygulanır. Kimi hastalarda medikal tedavi yetersiz kalacağından alternatif tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu yöntemler, cerrah tedavi yöntemleri olarak bilinir. Başlıca cerrahi tedavi yöntemleri ise, Bipolar TUR prosttektomi, Lazer Greenlight prostatektıomi ve Holmium lazer (HOLEP) ile yapılan prostat ameliyatıdır.  

prostat tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

Prostatit ise prostat bezinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. İltihaplar prostatın şişmesine ve büyümesine neden olur. İlaç ile tedavi edilebilir. Özellikle iltihaplara karşı geliştirilen antibiyotik tedavisi burada da uygulanır.

 Kimi zaman prostat bezesinde kanserli hücreler meydana gelir. Bu tür bir duruma prostat kanseri adı verilir. Prostat kanserinin nedeni tam olarak bilinememekle birlikte tespit edilen kısım itibari ile erkeklerde yaşın ilerlemesi ile doğru orantılı olarak görünür. Prostat kanseri özellikle 50 yaş üstünden görülmeye başlansa da 65 yaş üstünde bu oran çok yüksektir. Aile fertlerinde prostat kanseri olan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı çok daha yüksek olarak kabul edilir. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi son derece başarılı sonuçların alınmasına neden olur.

Prostat kanseri tedavisi aşamalı bir tedavi yöntemidir. Hastalığın durumuna, hastadaki etkilerine göre tek başın ya da birlikte uygulanabilen yöntemlerin başlıcaları, cerrahi tedavi, ışın tedavisi, fokal tedavi ve ilaç tedavisidir.

prostat nedir nasıl tedavi edilir

Prostat kanserine ilişki tedavi yöntemlerinin başında cerrahi müdahale yani prostat ameliyatı gelir. Prostat biyopsi sonucuna göre ameliyat için uygunluk değerlendirilir. Prostat ameliyatı hastanın yaşına, kullandığı ilaçlara ve var ise diğer hastalıklarına göre belirlenir.

Prostat birçok farklı evresi olan bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Bu doğrultuda uygulanacak tedavi yöntemleri de ortaya çıkan bu hasatlığın evresine göre farklılık gösterir. Kliniğimizde geliştirilen son teknolojik alet ve yöntemlerden de faydalanılarak gerekli tüm tanı ve tedavi süreçlerini başarı ile uyguluyoruz. Alanında uzman doktorlarımız ile sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.  Eğer sizde de prostat dair belirtiler var ise kısa sürede kliniğimize başvurarak gerekli tüm tanı ve tedavi hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir