Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Bel Soğukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel soğukluğu, diğer adı Gonore olarak bilinir. Ve bu adı bel soğukluğuna neden olan aynı zamanda cinsel yolla bulaşan Neisserria gonorrhoeae adlı bakteriden alır. Bu bakteri hastalara cinsel ilişki sırasında semen ya da vajinal sıvılar yolu ile bulaşır.

Dünya genelinde hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen bu hastalık daha çok 18-24 yaş aralığındaki erkeklerde görülür. Bu bakteri erkeklerde cinsel organları, idrar yolunu, rektum ya da boğaz ağrısını etkilerken kadınlarda genellikle rahim ağzı hastalıklarına neden olabilir. Anne hamile iken bu hastalığa yakalanırsa doğan bebekte enfekte olarak dünya gelebilir. Bu tür durumlarda bakteri bebeklerde en çok gözü etkiler.

Bel soğukluğu cinsel birleşme esnasında bulaşan bir hastalık olduğu için korunması da basittir. Cinsel ilişkide korunma kişileri bu hastalıktan koruyabilecek en temel tedbir olarak kabul edilir.

bel soğukluğu belirtileri nelerdir

Bel Soğukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Bakteri vücuda yerleştikten sonra ortalama 4 ile 6 gün içerisinde kendisini hissettirecek şekilde belirtiler ortaya çıkar. Belirtiler genellikle üriner sistem organlarında bariz bir şekilde ortaya çıkar.

Erkeklerde ortaya çıkan belirtiler:

– İdrar esnasında ağrı ya da yanma oluşması

– Penisten gelen beyaz, sarı ya da yeşil renkte akıntının olması,

– Penis ucunda kızarıklık meydana gelmesi,

– Nadir olsa da testislerde ağrı ya da şişliğin meydana gelmesi

Bu rahatsızlığa yakalanan erkeklerin yaklaşık yüzde 10 civarında herhangi bir belirti görülmez. Bu durum kadınlarda çok daha yüksektir. Bel soğukluluğuna yakalanan kadınlarda çoğu zaman belirti görülmemekle birlikte var olan belirtiler de idrar yolu enfeksiyonu ya da rahim ağzı rahatsızlıkları ile karıştırılır.

Kadınlarda ortaya çıkan belirtiler:

– Vajinada oluşan akıntı,

– Pelvik bölge ya da alt karın kısmında hissedilen ağrı

– Dış genital bölgede bariz bir şekilde ortaya çıkan kaşıntı hissi

– İdrar yapma esnasında oluşan ağrı ve yanma hissi

– Adet döneminde olmamasına rağmen vajinal kanamanın meydana gelmesi

– Cinsel ilişki esnasında ağrı hissetme

Bu belirtilerin haricinde bel soğukluğuna neden olan bakteri ayrıca başka bölgeleri de etkileyerek belirtilerini ortaya koyar. Bunlar:

– Rektum bölgesinden akıntı gelmesi, anal kaşıntının oluşması, tuvalet ihtiyacından sonra kırmızı lekelerin görülmesi, dışkılama esnasında ağrı hissetme

– Gözlerde ağrı, akıntı ya da iltihap oluşması, ışığa karşı aşırı hassasiyet meydana gelmesi

– Boğaz ağrısı ile birlikte lenf bezleri olarak kabul edilen bölgede şişlik oluşması,

– Bazı zamanlarda bu bakteri eklemlere de etki ederek iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Bu tür bir durumda iltihaplanan eklem bölgesinde şişlik, ağrı ve kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkar.

Gonore basite alınabilecek bir hastalık değildir. Zamanında müdahale edilmez ise kadınlarda tüp tıkanıklıklarına ve kısırlığa neden olabilir. Erkeklerde çok nadir kısırlık sorununa neden olsa da iltihabın eklemlere yayılması halinde sonu ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

bel soğukluğu tanı ve teşhis

Bel Soğukluğu Tanı Ve Teşhis Yöntemleri  

Bel soğukluğu hastalığının erken tanı ve teşhisi tedavi açısından önemli bir konudur. Hasta yukarıda sayılan belirtilerin kendisinde olduğunu düşünüyor ise en kısa süre içersinde kontrole gitmesi gerekir. Özellikle geç tanı konması iltihabın eklemlere ulaşması sonucu ile karşı karşıya kalınmasına neden olur. Bu tür durumda da ölümle dahi sonuçlanabilecek ağır bir hastalık süreci başlar.

Bel soğukluğu belirtileri gösteren hastaya idrar testleri yapılarak tanı konur. İdrar testlerinden beklenen sonuç çıkmaz ise ileri aşamalarda erkeklerde idrar kanalından kadınlarda rahim ağzından örnekler alınarak tanı konur.

Bel soğukluğu hastalığının tanısı konulduğu takdirde ayrıca cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların var olup olmadığına ilişkin de test yapılır. Bunun nedeni bel soğukluğu hastalığının görüldüğü hastaların yaklaşık yüzde 40 civarında klamidya benzeri cinsel hastalıkların birlikte görülmesidir.

bel soğukluğu tedavi yolları

Bel Soğukluğu Tedavi Yöntemleri

Yetişkinlerde bel soğukluğu hastalığının temelinde Gonore bakterisi yer aldığı için bu bakteriye karşı tedavi yöntemi geliştirilir ve uygulanır. Bel soğukluğuna karşı ilk ve en çok kullanılan tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotikler doğrudan hastalığa etki eden ağır ilaçlar olarak kabul edildiği için muhakkak doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılmalıdır. Antibiyotikler hap ya da iğne şeklinde uygulanarak hastalığın tedavisi için kullanılır. Antibiyotik tedavisi erken konan tanı ve teşhiste son derece etkili bir yöntem iken geciken tanı ve teşhiste bakteriler idrar yoluna ya da eklemlerde iltihaplanmaya kadar genişlemiş ise bu durumda daha kapsamlı antibiyotik tedavisi yöntemleri uygulanır. Özellikle kalıcı hasara neden olabilecek bölgelerde etkisini göstermeye başlayan Gonore bakterisine karşı hastalığın erken tanısı ve tedaviye başlanması son derece önemlidir.

Bel soğukluğu tespit edilen kişilerin eş ya da partnerlerinde bel soğukluğu hastalık belirtileri olmasa dahi test yaptırmaları son derece önemlidir. Kimi zaman belirti göstermeyen bu hastalık fark edilmeden ilerler ve hastalarda kalıcı hasarlara hatta ölüme dahi neden olabilir. Test yaptıran eş ya da partnerin sonucu pozitifi ise vakit kaybedilmeden tedavi sürecine başlanılmalıdır.

Bel soğukluğu hastalığına hamile iken yakalanan annenin doğurduğu bebekte de bel soğukluğu rahatsızlığı görülebilmektedir. Bebeklerde en çok gözler etkilendiği için gözleri korumak amacıyla ilaç tedavisi uygulanır. İlerleyen aşamalarda bebeğin durumuna göre antibiyotik tedavisine dahi başlanabilir.

Bel Soğukluğu Hastalığından Korunma Yolları

* Cinsel ilişki öncesi muhakkak korunma yöntemlerine başvurulmalıdır.

* Partnerlerin bu konuda birbirlerine dürüst olması ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında konuşma önemli bir korunma aşaması olarak kabul edilir.

* Partnerde cinsel yolla bulaşan hastalık belirtilerin bulunması halinde tedavi sonuçlanıncaya kadar cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir.

 Bel soğukluğu hastalığı toplum içerisinde yadırganan bir hastalık olduğu düşünüldüğü için çoğu hasta belirtilerin kendisinde olduğunu fark etse dahi tedavi için başvurmayı geciktirir. Bu durumda hastalığın ilerlemesine ve kalıcı hasara sebep olur. Hastalığın belirtilerinin var olduğunu düşünen tüm bireylerin herhangi bir utanma ya da sıkılma duygusuna kapılmadan kliniğimiz ile iletişime geçmesi erken tanı için son derece önemlidir. Hasta hakları ve hasta doktor ilişkisi çerçevesinde hastalarımıza kendilerini rahat hissedebilecekleri bir tedavi süreci ile yardımcı oluyoruz. Güler yüzlü çalışanlarımız ile alanında uzman ve hasta haklarına saygılı doktor kadromuz ile sizlere hizmet veriyoruz. 

         

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir