Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı – PNL

Böbreklerde minerallerin birleşerek oluşturduğu sert yapının vücuttan atılması gerekir. Aksi halde basınç nedeni ile vücutta ağrılar oluşmaya başlar. Yalnız bu taşların vücuttan atılması çok kolay olmaz. Bunun için bazı cerrahi müdahaleler gereklidir.

Bilim ve teknoloji geliştikçe aynı şekilde tıpta da ilerlemeler bulunuyor. Bu gelişmeler sayesinde daha önce saatlerce süren bazı ameliyatlar daha kısa sürede yapılabiliyor. Ameliyat kesiği ya da günlerce yataktan kalkamama gibi olumsuz durumlar da ortadan kalkmış oluyor. Yeni nesil ameliyat şekilleri ile hem cerrahi kesik boyutu azalıyor hem de kesikler sebebi ile iz kalmıyor. Tıpta kullanılan robot ve teknolojik cihazlar ile işlem süresi daha kısa süreye inerken ameliyatın dezavantajlarının çoğu da ortadan kaldırılmış oluyor.

Böbrekler vücudu temizler. Atıkları temizleme merkezi olan bu yere yapılacak herhangi bir müdahalede dikkatli olmak gerekir. Aksi durumda vücudun önemli işlevlerini yürüten bir organın çalışma şekli bozulmuş olur. Böbrek taşı için yapılacak ameliyatta böbreklerin çalışma düzeninin etkilenmemesi gerekir. Kapalı böbrek taşı ameliyatı böbreklere zarar vermeden biriken taşı temizleme prensibine dayanır. Kullanılan ışınlar ile elle müdahale olmadan endoskop yardımı ile taşlar kırılır. Böbreklerin çalışma düzenini etkilemeyen kapalı böbrek taşı ameliyatı ile kısa sürede normal yaşantınıza dönebilirsiniz.

Bu ameliyat sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da yapılabilir. Çocuklar için daha küçük araçlar kullanılır. Doktorun gerekli gördüğü her yaş aralığındaki çocuklarda cerrahi müdahale uygundur.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşının bilinen en yayın belirtisi ağrıdır. İdrar yolu enfeksiyonu ile birleşince idrar kokusu ve renginde değişiklik olabilir. İdrarınızı yaparken oluşan yanma hissi ve sık idrara çıkma da böbrek taşının habercisidir. Kusma ve mide bulantısı da görülen diğer belirtiler arasındadır.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı böbrek taşı ameliyatının kolayca yapılmasını sağlayan alet fleksibl’dir. Esneme ve eğilip bükülme özeliği olan bu alet böbreklerin en uç noktalarına kadar bile ulaşabilir. İçindeki lazer ışınları sayesinde böbrek taşlarını kısa sürede kırar. 3 cm boyuna bile ulaşan böbrek taşlarının rahatlıkla kırılabilmesini sağlar.

Kapalı böbrek taşı ameliyatı için duruma göre ya genel anestezi uygulanır ya da belden uyuşturma yapılır. Uyuşma gerçekleşince hastanın idrar kanalından girerek idrar torbasına kadar gidilir. Bu kısımdan böbrekten gelerek idrar torbasında birleşen diğer bir kanala ucu dışarıda kalmak şartı ile uzun, ince sert bir cisim takılır. Takılan bu telin bir ucu böbreğin içindeyken tel üzerinden böbreğe inen bir boru konulur. Borunun takılmasının sebebi içinden kameranın geçirilerek operasyonun güvenle yapılmasına yardımcı olmaktır.

Kamera borudan salındıktan sonra fleksibl ile böbreğe giriş yapılır. Bu alette bulunan kanaldan lazer ışını kullanılarak  taş kırılır. Kapalı böbrek taşı ameliyatında böbreklere sürekli su göndermek önemlidir. Böylece sulu ortamda böbrekler rahatça görülebilir. Düzenli su akışı sağlanmaz ise bu durumda böbrek dokuları birbirine yapışır ve aletin böbrek içinde hareket imkanı kısıtlanır. Ayrıca kuru ortamda lazer ile böbreklere zarar bile verilebilir. Fleksibl’dan gönderilen lazer ışını ile taşlar yavaş yavaş kırılır. Öyle ki boyutları 1 milimetrenin altına düşer. Kırılan bu taşları dışarı atmak için ayrıca bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çok küşük boyutlu olan taşları böbrekler idrar yolu ile dışarı atar. İşlemler bittikten sonra böbrek ile idrar kesesi arasındaki kanalda taş birikmesin diye stent takılır. Takılan bu stent sayesinde ameliyattan sonra idrar akışı düzenli olarak gerçekleşir. Bu sayede hasta ameliyat sonrası ağrı da hissetmez.

Bunun dışında bir de perkütan nefrolitotomi sistemi ile ameliyat yapılabilir. Bu ameliyattaki fark ise sırtta yaklaşık 1cm büyüklüğünde delik açılır ve buradan böbreğe geçiş sağlanır. İlk cerrahi müdahaleye göre ciltte ve böbrekte kesik olur. Doktorun sırttan kesi açarak mı yoksa idrar torbasından giriş yaparak mı ameliyat yapacağına hastanın durumuna göre karar verilir. Uygun cerrahi müdahale hastaya uygulanır.

Taş büyüklüğüne göre yapılacak ameliyatın şekli değişkendir. Kapalı böbrek taşı ameliyatından önce hastada herhangi bir enfeksiyon ve iltihabın olmaması gerekir. Enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisine başlanır. İdrar yolu enfeksiyonu geçtikten sona hastaya kapalı böbrek taşı ameliyatı yapılabilir. Aksi durumda ameliyat ciddi risk barındırır. Böbreklerde bulunan taşlar büyük ise lazer ile kırıldıktan sonra atılması zordur. Taş büyük olduğu için ameliyat uzun sürerse hastada enfeksiyon meydana gelme riski de artacaktır. Ameliyat öncesi yapılan detaylı muayenede herhangi bir problem çıkmaz ise ameliyat gerçekleşir. Akciğer filmi ve kalp elektrosunu görüldükten sonra uygun zamanda cerrahi müdahale yapılır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Her cerrahi müdahale gibi kapalı böbrek ameliyatı da bazı riskler barındırır. Ameliyatı kolay olsa da idrarda kanama ya da idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Bunlar haricinde ateş, taşın kırılamaması gibi durumlarla da karşılaşmak mümkündür.

Bunların dışında normal yaşantınıza kısa sürede dönebilirsiniz. Doktorunuzun ameliyat sonrası yapılacaklar listesi olarak verdiklerine dikkat etmeniz gerekir. Gerekli ilaçların kullanım sürelerine uyulmalıdır. Bunun dışında banyo yapabilir, günlük rutininize dönebilirsiniz. Ancak ameliyatta DJ stent takıldı ise hareketleriniz biraz kısıtlanabilir. Takılan stent idrara çıkma sıklığınızı artırır ve mesanenizde ağrı yapar. Bunun dışında hiçbir olumsuz tarafı yoktur. Kolay ve düşük risk barındıran bu ameliyatı uzman bir doktora yaptırmak önemlidir. Hem tedavi hem de iyileşme sürecinde rahat olursunuz.

kapalı böbrek taşı ameliyatı

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Videosu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir