Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans)

İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans) Nedir?
İdrarın kontrol edilemeyerek tutulamaması durumuna idrar kaçırma denir. En sık görülen şekli ileri yaş dönemidir. Sağlıklı bir birey için idrar kaçırma tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Kişinin yaşam şeklini etkilerve utanma duygusuna sebep olur. Dolayısı ile de yaşam kalitesini ileri seviyede etkiler. İleri yaşlarda kasların gevşemesi özellikle kadınlarda idrar kaçırmaya sebep olur. Evinizde yapacağınız ufak egzersizler ileri yaşlarda görülecek idrar kaçırma problemini engelleyebilirsiniz.

İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

İdrar kaçırmanın birçok sebebi bulunur. Kişiden kişiye değişen bu sebeplerin bazıları ortadan kaldırılabilir niteliktedir. Özellikle ileri yaşta kasların daha da gevşemesi idrar kaçırmaya sebep olur. Obezite, genetik problemler, alzheimer ve demans, menopoz ile şeker hastalığı en bilinen nedenlerinden biridir. Kadınların yaşadığı zor doğumlar, idrar torbasının sarkması, vajinal enfeksiyonlar ve erkeklerde prostat büyümesi durumunda da görülebilir. Sistit, kabızlık, sinir hastalıkları, mesane ile vajina arasında fistül ve idrar yollarında ya da böbrekte taşın olması durumlarında da idrar kaçırma görülebilir. Her bireyde bu nedenler farklılaşabilir. Bazı kişilerde sebeplerin birkaçı toplanabilir. Doğru tedavi yöntemi uygulandığı sürece eski yaşam kalitenizi geri kazanabilirsiniz. 

İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir?

İdrar kaçırma tipleri 3 şekildedir. Olağan idrar kaçırma ve belirli bir rahatsızlık yüzünden idrar kaçırma problemi görülebilir. Toplumda yaygın olan idrar kaçırma tipi stres inkontinansıdır. Bu tip idrar kaçırma aniden hapşırma, fazla gülme ya da bedeni zorlama gibi durumlarda ortaya çıkar. Sinirler ya da kaslarla ilgili olan bu durumda idrar kaçırma sıklığı çok değilse endişe etmenize gerek yoktur. Belirli egzersizler ile bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Ancak yine de kapsamlı muayene olmakta fayda vardır. Sorunun ilerleyebilecek boyutta olup olmadığının anlaşılması önemlidir. 

Sıkışma tipi idrar kaçırma diğer bir şekildir. Bu tip idrar kaçırmada hasta hiçbir şey yok gibi görünürken bir anda idrara sıkışır. İdrarını kontrol edemez ve idrar kaçırır. Burada mesane kasılırken idrar kontrol edilemez. 

Bu iki tip idrar kaçırmanın bir arada olması durumuna da mix tip denir. Mix tip idrar kaçırma sebeplerini iyice araştırmak önemlidir. İleride daha büyük problemlere yol açmaması ve zamanında tedavi edilmesi için erken davranmak gerekir.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Neden Olur? 

Kadınlarda çok sık görülen idrar kaçırma problemi bazen fazla doğum yapmaktan kaynaklanır. Doğumdan sonra idrar kesesinde sarkmalar görülebilir. Menopoza giren kadınlarda da çok sık rastlanan bir durumdur. Tek olsa bile zor doğum yapmış kadınlarda da görülür. İdrar yolu enfeksiyonu da yaygın olan sebeplerdendir. Cinsiyet odaklı bu nedenler dışında genel olarak ağırlık kaldırma, hapşırma, obezite ve öksürme gibi durumlarda da ortaya çıkar.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Neden Olur?

Erkeklerde görülen idrar kaçırma sebepleri kadınlara göre daha farklıdır. Pelvik taban kaslarının zayıf olması sık görülen nedenlerden biridir. Nörolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan idrar kaçırma ve hormon eksikliği de idrar kaçırmaya sebep olur. İdrar yolu enfeksiyonu ve prostat büyümesi cinsiyet etkenli sebeplerdendir.

İdrar Kaçırma Hangi Problemlere Yol Açar?

İdrar kaçırma bireyleri psikolojik ve bedensel anlamda oldukça etkiler. Çalışan ya da gün içerisinde zamanını sürekli dışarıda geçiren biri için problem büyük olabilir. Sosyal anlamda kişileri kısıtlar ve gittiği her yere tereddütle gitmesine sebep olur. Utanç ve psikolojik olarak yıpranma duygusu yaşam kalitesini de etkileyecektir. Bunun dışında idrar kaçırmaya bağlı olarak genital bölge hastalıkları görülebilir. İdrar kaçırma sıklığına göre genital bölge sürekli ıslak kalır ve bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Hassas bir bölge olduğu için de zaman içinde kızarıklık, cilt dökülmesi, mantar gibi rahatsızlıklar görülebilir. Yaşam kalitesini artırmak ve başka hastalıklara neden olmaması için tedavi edilmesi gerekir.

İdrar Kaçırma Nasıl Teşhis Edilir?

İdrar kaçırmada her hastalıkta olduğu gibi ilk olarak hasta öyküsü dinlenir. Öyküde kaçırmanın ne zaman başladığı ve ne sıklıkta idrar kaçırmanın olduğu öğrenilmelidir. Özellikle idrar tahlili, kan tahlili, ürodinami ve idrar kültürü istenir. Bunlar dışında hastadan istenen ultrason ile birlikte gerekli değerlendirmeler yapılır. Bunlarla sonuca varmak mümkün değilse ve daha farklı sebeplerin varlığından şüpheleniliyor ise o doğrultuda da ayrıca tetkikler yapılmalıdır.

İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar kaçırmayı tedavi edebilmek için öncelikle nedenini doğru tespit etmek gerekir. Tedavi şekilleri ilaçla ve ilaçsız olmak üzere ikiye ayrılır. Ancak bazı hastalarda bu iki tedavi birlikte uygulanabilir.  Mesane ve pelvik kasları zayıflamış bir kişi için uygun egzersizler önerilir. Bu egzersizler sayesinde kaslar zaman içinde güçlenir ve idrar kaçırma problemi ortadan kalkar. Obeziteye bağlı olarak ortaya idrar kaçırma problemi çıkmışsa hastaya uygun perhiz listesi verilir. Zayıfladıkça idrar kaçırma probleminin kaybolduğu görülecektir. Kabızlık durumunda da hastanın kabızlık problemine çözüm bulunduğu sürece tedavi edilmiş olur. 

İlaçla tedavi şekillerinde ise hastalık sebebine bağlı olarak ilaç tedavisi uygulanır. Şeker hastası bir kişinin diyet listesi ve ilaç dozları tekrardan düzenlenir. İdrar yolu enfeksiyonunda antibiyotik tedavisine başlanır. Hormon eksikliğine bağlı idrar kaçırmada gerekli hormon ilaçları ile desteklenir. Ancak ilaçla ve egzersizler ile tedavi edilemeyecek idrar kaçırma problemlerinde cerrahi müdahale gerekebilir. Hastanın idrar torbasının aşağı inmesi, prostat büyümesi gibi durumlarda cerrahi müdahale düşünülmelidir. Hastanın yaşam kalitesini ciddi düzeyde etkilenir. Farklı hastalıklara da sebep olmaması için tedavisi zorunlu bir hastalıktır. Alanında uzman bir ürologa görünerek idrar kaçırma sebebinizi öğrenip ona göre önlem alabilirsiniz.