Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Prostatit

Prostatit prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Nedeni tam olarak belirlenememiştir. Erişkinden itibaren her yaş grubu erkekte görülebileceği gibi, 50 yaş altında daha sıklıkla görülür.

Akut Bakteriyel Prostatit

Prostat bezinde yaygın enflamasyondur. İdrar yolları ile ilgili cerrahi girişimler, idrar yolu iltihapları, testis iltihapları, idrar kanalı darlığı, uzun süren susuzluk durumları, cinsel ilişki gibi nedenleri vardır. Belirtileri; Ani başlayan yüksek ateş, terleme, halsizlik, bulantı, kusma, karın ve kasık ağrısı, idrarda yanma, idrarda zorlanma, sık idrar yapmaya neden olabilirler.

Tanı konur konmaz hızlı antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Antibiyotik tedavisi hastalığın şiddetine göre ayaktan veya hastanede yatarak uygulanmalıdır.

Akut prostatit hastaların %5’i kronik prostatite çevirebilir.

Prostatit

Kronik Bakteriyel Prostatit

Prostat bezi içinde bazı bölgelere yerleşmiş olan bakterilerin neden olduğu bir durumdur. Prostat iltihabının en az 3 ay sürmesi durumunda artık olayın kronikleşmiş kabul edilir ve kronik bakteriyel prostatit adı verilir. Büyük prostat taşları, şişmanlık, iyi huylu prostat büyümesi, daha önceden geçirilmiş idrar yolu iltihapları ve barsak endoskopisi bu duruma yol açabilir.

En sık görülen belirtiler; sık idrara gitme, idrarda yanma, menide kan gelmesi, yumurtalıkta ağrı, sırt ve anal bölgede ağrıdır. Bu hastaların hemen hemen yarısında iktidarsızlık ve boşalma (ejekulasyon) bozuklukları görülür.
Öncelikli tedavisi antibiyotiktir. Fayda sağlanamamışsa alfa bloker (prostat ilaçları)tedavisi ile antibiyotikler kullanılır. İlaç tedavisine yanıt alınamayan durumlarda kapalı prostat ameliyatı düşünülür. Bu işlemle başarı oranı %30-70 arasındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir