Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Testis Kanseri

Testis kanseri erkeklerin %1’inde ve tüm kanserlerin %5’inde rastlanan bir kanser türüdür. %98-99 kanser tek bir testistedir. Kanserlerin türüne göre yaş aralıkları farklılık gösterir. Testis kanseri her yaş grubu erkekte görülebilen ve tanı konulunca orşiyektomi yöntemi ile cerrahi gerektiren bir kanser türüdür. Testis kanseri gelişimi için risk faktörleri; inmemiş testis, klinefelter sendromu, genetik faktörler, birinci derece yakında (baba-kardeş) testis kanseri öyküsüdür.

testis kanseri

Testis Kanseri Tanısı

Öncelikle muayene en önemli kısımdır. Ağrısız, düzensiz sertlik testiste ilk fark edilendir. Vakalrın sadece %20’sinde testiste ağrı olabilir. Sırt ağrısı, yan ağrısı ve memelerde belirginleşme diğer dikkat çeken belirtilerdir.

Muayene sonrası testisin görüntülenmesi gerekmektedir. Bu işlem ultrason ile yapılmaktadır. Ultrason testisteki bir kitleyi %100e yakın ihtimalle gösterir. Ultrasonun yetersiz kaldığı veya şüphede bıraktığı nadir durumlarda ise MR yardımcı olur.

Testis kanseri tanısının son aşaması ise laboratuvar tetkikleridir. Vakaların yarısından fazlasında kanda bazı tümör belirteçleri yüksek çıkacaktır. Bu tümör belirteçleri tedavi kısmında da bize yardımcı olacaktır.

Testis Kanseri Tedavisi

Testis kanseri tanısı konar konmaz zaman geçirmeden yapılması gereken orşiyektomi yani testisin alınması işlemidir. Genel anestezi veya spinal anestezi altında kasık bölgesinden yaklaşık 7-8 cm açıklıktan testis çıkarılır. Çıkarılan testis patolojiye yollanır. Testisin çıkarılması tedavinin tamamını oluşturmaz. Asıl tedavi Patoloji raporuna göre planlanır.

Kemoterapi, radyoterapi (ışın tedavisi) veya lenf nodu disseksiyonu (lenf bezelerinin çıkarılması) sırada ki tedavilerdendir. Kanserin türüne göre bu yöntemlerden biri veya bir kısmı uygulanır. Erken teşhis ve tedavi sonrası başarı oranı oldukça yüksektir.

Erken teşhis için her erkeğin mutlaka düzenli olarak kendi kendine muayene etmesi ve şüpheli bir durumda hiç zaman kaybetmeden ürologa başvurması gerekmektedir.

testis kanseri tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir