Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

S.S.S.

Yıllardır bize gelen benzer soruların cevaplarını sizin için bir araya getirdik. Bu sayfamızda aklınıza takılan birçok soruya yanıt bulabilirsiniz.

Böbreğimde kist var aldırmam gerekirmi, kansere çevirir mi?

Böbrek kisti kansere çevirmez. Belli bir boyuta gelmeden ağrı yapmaz. 5 cm’den büyük ve ağrı yapan kistlerin kapalı yöntemle ameliyatı uygundur.

Çocuğum gece altını ıslatıyor. Kendiliğinden düzelir mi?

Çocuklarda gece idrar kaçırma sık görülen bir durumdur. Aileleri huzursuz eder. İdrar kaçırma tedavisi için 5 yaşına kadar beklemek gerekmektedir. 5 yaş üzerinde hala sorun varsa tedaviye başlamak gereklidir.

Yeni evlendim ve idrarımda yanma var. Ne olabilir?

Genellikle bayanlarda görülen bir sorundur. Balayı sistiti de denir. Cinsel ilişki ile bulaşan idrar kesesini tutan bir enfeksiyondur. Tedavi edilmesi gerekmektedir.

Çocuğumun yumurtalıkları torbada değil. Ne yapmalıyım?

Erkek çocuklarının her iki testisi doğumda torbaya inmiş olmalıdır. Eğer torbada değilse çocuk 6 aylık olana kadar beklenir. Hala inmediyse ameliyatla indirilmesi gereklidir. İnmemiş testis ileride kısırlığa kadar yol açabilen bir problemdir.

İdrarımdan kan geliyor ne olabilir?

İdrardan kan gelmesi önemli ürolojik hastalıkların habercisidir. Mesane kanseri, üriner sistem taş hastalığı, idrar yolu iltihapları ve kan hastalıklarının belirtisi olabilir. Hiç vakit kaybetmeden ürologa gidiniz.

Penisten akıntı geliyor. Ne yapmalıyım?

Muhtemelen cinsel ilişkiyle bulaşan bir enfeksiyon kapmışsınız. Vakit geçirmeden bir üroloğa başvurunuz.

Çocuğum idrar kaçırdığı için ilaç verildi kısırlık yapar mı?

Kesinlikle Hayır. Halk arasında yanlış bilinen bilgiler. Bu tip ilaçlara bağlı kısırlık saptanmamaktadır.

Çocuğum peygamber sünnetli, sünnet ettirmem gerekiyor mu?

Hipospadias adını verdiğimiz peygamber sünneti mutlaka düzeltilmesi gereken bir ürolojik anomalidir. Çocuğunuzda ileri yaşlarda gerek psikolojik, gerekirse ürolojik sorunlar oluşturabilir. Bu çocukların sünneti, ameliyat ile idrar deliği düzeltilirken ürolog tarafından yapılmalıdır. Çocuğunuzu bir ürolog görmeden asla sünnet ettirmeyiniz.

Ailemde prostat kanseri olanlar var, ne yapmalıyım?

Ailesinde prostat kanseri olan bir kişi olmayan kişilere göre daha risklidir. O yüzden bir üroloji doktoru tarafından düzenli olarak takip edilmek sizin için önemlidir. Erken teşhis önemlidir.

Daha önce taş düşürdüm ne yapmalıyım?

Taş düşüren kişilerin belli aralıklarla üriner sistem muayenesi yapılması gereklidir. Taş hastalığı tekrar etme potansiyeli olan bir hastalıktır. Yılda en az 2 sefer üroloji kontrolü öneriyoruz. Hastaların bundan sonraki yaşamlarında günde en az 2 litre su içmeleri olası bir başka taş hastalığını büyük ölçüde önler.

Kapalı prostat ameliyatını mı açık prostat ameliyatını mı tercih etmeliyim?

Prostatın büyüklüğü ve hastanın genel durumu ameliyatın yöntemi için önemlidir. Kabaca 90 gr üzerinde açık ameliyat, 90 gr altında kapalı prostat ameliyatı uygundur.

Prostatımın büyük olduğu söylendi ameliyat olmam şart mı?

Her büyük prostatı olanın ameliyat olması gerekli değildir. Prostat ameliyatı için gerekçeler;

İlaç kullanmasına rağmen idrarında zorlanma varsa, prostat bağlı yoğun kanama mevcutsa, idrar kesesinde taş varsa, idrarın böbreklere vurması sonrası böbreklerde şişme olmuşsa prostat ameliyatı gereklidir.

Prostat büyümesini önleyebilir miyim?

Prostat büyümesi sizin elinizde olan bir durum değildir. Genellikle alide prostat rahatsızlığı olan kişilerde prostat büyümesi daha fazla görülür. Belli bir boyutun üzerinde olan prostatların ilaç tedavisiyle boyutunda küçülme sağlanabilmektedir.

Prostat büyümesi ileride prostat kanserine çevirebilir mi?

Erkeklerde yaş ilerledikçe kanser riski artar. Bugün iyi huylu prostat büyümesi olan kişide ileride kanser olabilir. Ama bunun nedeni iyi huylu prostat büyümesi değildir. Bu yüzden 40 yaşını aşkın erkeklerin düzenli olarak PSA kan tahlili ile ürolojik muayeneden geçmeleri gereklidir.

Düzenli prostatımı kontrol ettirmem şart mı?

40 yaşından sonra PSA ve prostat muayenesi yapılması gereklidir. Prostat kanseri sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Erken tespit edilip tedavi planlanırsa başarı oranı oldukça yüksektir.

Varikoselim var kısır olur muyum?

Varikosel ilerleyici bir hastalıktır. Sperm kalitesini her zaman bozabilecek potansiyeli vardır. Bu durumda testislerin kan dolaşımı bozulacağından ileride kısırlığa yol açabilir. Sperm tahlili ile değerlendirilmelidir.