Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Prostat Kanseri

Prostat kanseri erkeklerde en yaygın görülen 2.kanserdir. Kansere bağlı ölümler arsaında da 2. sırada yer almaktadır. Bir erkekte hayatı boyunca prostat kanseri gelişme oranı %16 iken prostat kanserine bağlı ölüm riski %2.9’dur.
Yaş ilerledikçe prostat kanseri riski artmaktadır. Prostat kanseri tanısı olan hastaların %63’ü 65 yaşının üzerindedir.

prostat kanseri

Prostat Kanseri Nedenleri

Günümüzde prostat kanseri gelişme nedenleri net olarak belli edilememiştir. En önemli nedenin ailede prostat kanseri varlığı belirtilmektedir. Prostat iltihabı veya cinsel yolla bulaşan hastalık geçiren kişilerde daha fazla görüldüğü bildirilmiştir. Yüksek yağlı beslenme, obezite, sigara kullanımı, petrol sanayide çalışanlarda ve böcek ilacına maruz kalan çiftçilerde riskin arttığı görülmüştür.

Prostat Kanseri Belirtileri

Prostat kanseri çoğu zaman hiçbir belirti vermeden, sessizce ilerleyebilir. En sık belirtisi idrarla ilgili şikayetlerdir. İdrar yapmakta zorlanma, sık idrara gitme, idrarda yanma ve idrarda kanama görülebilmektedir. Bazen de kanser organ dışına yayılınca belirti vermeye başlayabilir. Kanserin hemen hemen ilk yayıldığı organ olan kemikte şikayetler olabilmekte. Yaygın kemik ve kas ağrısı veya kemiklerde nedensiz yere kırılma prostat kanserinin geç dönem belirtisi olabilir. Bu nedenlerden ötürü 50 yaşını geçmiş her erkeğin yılda bir kez prostat muayenesi olması gerekmektedir.

Prostat Kanserinde Teşhis ve Tedavi

Prostat kanseri şüphesinde ilk değerlendirme muayene (rektal muayene) ile yapılmalıdır. Muayenede prostatta sertlik, nodül veya prostat büyüklüğü değerlendirilir. Muayene sonrası en önemli kanser araştırma testi olan PSA kanda ölçülür. PSA’nın yaşa ve prostat hacmine göre olan yükseklikleri prostat kanseri için bir belirti olabilmektedir.

Prostat Kanseri için Biyopsi

Rektal muayene veya PSA testi yapılmasından sonra, kanser şüphesi oluşursa biyopsi önerilmektedir. Prostat biyopsisi sırasında doku almaya yarayan özel bir iğne (tru-cut iğnesi) ultrason kılavuzluğunda prostat dokusu içerisine sokularak doku parçaları elde edilir. Biyopside elde edilen doku örnekleri patoloji laboratuvarı tarafından mikroskop altında incelenir. Biyopsi, kanser tespiti ve kanserin de agresif yapıda olup olmadığını değerlendirmek için en iyi yoldur.

prostat biyopsi tespiti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir