Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Piyelonefrit (Böbrek Enfeksiyonu)

Piyelonefrit, böbrek ve böbrek toplayıcı bölgesinin iltihabına verilen isimdir.

Genellikle alt idrar yollarında enfeksiyona neden olan bir mikroorganizmanın böbreğe ilerlemesiyle meydana gelir. Bazen böbrek ve idrar yollarında ki bir yabancı cisme (örn: taş) bağlı gelişebilir.

Sıklıkla hastada ateş, üşüme, titreme, yan ağrısı, idrar yollarına vuran ağrı, idrarda yanma, bulantı, kusma gibi ani başlaya şikayetler görülebilir.

Tanı olarak muayene, laboratuvar tahlili, ultrason ve tomografi yeterlidir. Özellikle böbrekte enfeksiyona neden olan bir durum ve böbreğin enfeksiyon sonucu genişlemesi gibi bir durum mevcutsa tomografi mükemmel bilgi verir.

Böbrekte bir tıkanıklığa bağlı enfeksiyon olmuşsa veya enfeksiyona bağlı bir tıkanıklık varsa öncelikli olarak tıkanıklığın açılması gerekmektedir. Tıkanıklık için böbreğe içeriden yerleştirilen bir stent veya dışarıdan konulan nefrostomi adı verilen bir kateter gereklidir.

Böbrek enfeksiyonlarında enfeksiyonun şiddetine göre ayaktan veya yatarak tedavi verilmelidir. Ayaktan tedavi 7 günden az olmamak şartıyla uygulanabilir. Hastanın bol sıvı alıp, istirahat etmesi önemlidir.

Şiddetli olgularda yatarak tedavi gerekmektedir. Damar yolundan verilen antibiyotik tedavisi hastanın genel durumu toparlayıncaya kadar sürdürülür. Alınan idrar örneklerinde bakteri üremesi mevcutsa üreyen bakterinin duyarlı olduğu antibiyotik tedavisi ile hasta taburcu edilebilir.

Uygun olmayan ve yetersiz tedavi alan hastalarda böbrek fonksiyonunda kayıp ve böbrekte apse gelişebilir. Enfeksiyon etkeninin kan dolaşımına katılmasıyla organ yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir