Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Mesane İltihabı (Sistit)

Sistis, mesanenin iltihabıdır. Çoğunlukla kadınlarda görülür. Erkeklerde görülmesi oldukça nadirdir. İdrarda yanma, sızı, karın ve kasık ağrısı ile birlikte vajinal bölgede ağrı şeklinde kendini gösterir. İdrar yaparken olan yanmayla birlikte kanama da görülebilir. Sistitte ateş genellikle görülmez.

Her 3 kadından biri hayatları boyunca bir kez sistit nedeniyle tedavi ihtiyacı yaşar. 20-40 yaş arası en sık görülen zamanlardır.

Sistit genellikle enfeksiyona bağlı (bakteri, virüs, mantar v.b.) olabileceği gibi radyasyona ve ilaçlara bağlı da olabilir.
Sistit’ten şüphelenildiğine idrar analizi, gerekirse idrar kültürü ve ultrason tanı için yeterlidir.

meshane iltihabı

Enfeksiyöz sistit için önleyici yöntemler olarak;

• Tuvalet hijyenine dikkat edilmeli. Umumi tuvaletler tercih edilmemeli.
• Cinsel temas öncesi ve sonrasında sıvı alımını arttırılmalı. Bu yöntem seksüel birleşme sırasında mesaneye giren bakterilerin mesaneye yapışmadan dışarı atılmasına olanak vermektedir.
• Sık sistit olan hastaların bakteri ile temastan kaçınmak için vajinal temizlik yapmaları önerilmemektedir. Bu durumda vajinal flora bozulmakta ve mesane enfeksiyonuna daha agresif bakteriler neden olmaktadır.
• Bol su tüketilmeli.
• Özellikle vajinal iltihabı olan kişilerin öncelikle bunun tedavisini görmesi gereklidir.

Sistit tedavisi için uygun antibiyotik 3-7 gün arasında kullanılmalıdır. Tedaviye başlanan kadınların %90’ı 2 gün içerisinde şikayetlerin hafiflediğini belirtir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir