Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Hidrosel Spermatosel

Hidrosel

Testisi saran yapraklar arasında sıvı toplanmasına bağlı torbada oluşan ağrısız şişliktir. Bu şişlik doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Her yaş erkekte görülebilir.

Doğuştan olan hidroseller de testisteki şişkinliğin boyutu değişkenlik gösterir. Sabahları küçük iken gün içerisinde aktivite ile büyüyebilir. Anneler alt değiştirirken fark ederler. %90 oranında 1.5 yaş civarı kendiliğinden geriler. Gerilemeyen şişliklere cerrahi müdahale gerekir.

hidrosel spermatosel

Sonradan oluşan hidroseller genellikle, testis iltihabı, testise darbe, varikosel ameliyatı sonrası, kasık fıtığı ameliyatı sonrası, testis kanserine bağlı gelişebilir. Şişkinlik sabittir. Boyutu değişmez. Ağrı nadirdir. Hastalar kozmetik olarak rahatsızlık yaşarlar. Çok daha büyük boyutta olanlarda pantolon giymede ve yürümede zorluk görülebilir. Cinsel ilişki esnasında baskı ile ağrı yaşatabilir. Tedavisi cerrahidir. Testis torbasının açılarak sıvının boşaltılır ve yeniden sıvı toplanmaması için testis yaprakları uygun şekilde dikilir.

Spermatosel

Meni taşıyan kanallardan kaynaklanır. İçerisi meni dolu ağrısız şişlik şeklindedir. %1 oranda görülebilir. Yumuşak kıvamdadır. Bazen sert olanlar testis kanseri ile karışabilir. Muayene ve ultrasonla tanısı konulur. Büyük boyutlara ulaşınca hasta fark eder. Boyutu büyüdükçe meni taşıyan yapılara baskı yapıp meninin taşınmasına engel olabilir. Nadiren de olsa buna bağlı kısırlık vakaları mevcuttur.

Kozmetik olarak rahatsızlık varsa ve meninin transferine engel oluyorsa ameliyatı gerekir. Testis torbasından açılarak kist köküyle birlikte çıkarılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir