Ürolojik Hastalıklar Kayseri

Çalışma Saatleri : 9.00 - 17.00 Ctesi: 9.00 - 13.00
  İletişim : +90 352 222 41 42 - Dahili - 1 : 2203 Dahili - 2 : 2201

Böbrek Kanseri (Tümörü)

Böbrek kanserinde böbrekler düzenli bir şekilde çalışıyorken bir anda olağan dışı bir şekilde büyür. Böbrek büyürken çalışma şekli değişir ve önceki işlevlerini yapamaz hale gelir. Bu durumun tespiti kolay değildir. Böbrek kanserine yakalanan birçok kişide hastalığın belirtisi görülmez. Kısa sürede ilerleyen böbrek kanserinde hastalığın teşhisi önemlidir. Erken teşhisin hayat kurtarması için düzenli aralıklar ile tetkiklerinizi yaptırmanız gerekir. Erken teşhis sayesinde böbrek kanseri kısa sürede kontrol altına alınabilir ve tedavi süresi de kısalır. Erken teşhiste tümör böbreği ele geçirmediği için tümör alınır ve böbrek işlevini görmeye devam eder. Ancak diğer doku ve organlara sıçrayacak kadar hastalık ilerlerse bu durumda tedavi biraz daha karmaşıklaşabilir.

Böbrek Kanseri Nedenleri

Genetik yatkınlık en önemli nedenlerden biridir. Aşırı kilo birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek kanserinde de tetikleyici nedendir. Aşırı sigara ve alkol tüketimi hastalığa yakalanma riskini artıran diğer faktörlerdendir. Diğer kanser türlerini de tetikleyen sağlıksız gıdalarla beslenmek böbrek kanserine sebep olan bir başka nedendir.

Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kanseri ilerlemedikçe belirti göstermez. Kısa zamanda hastalık ilerlediği zaman idrarda kan, ani kilo kaybı ve istemeyerek zayıflama gibi belirtiler görünür. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi dokunduğunuzda hissedeceğiniz bir kitle vardır. Bazen bu şikayetleri karın ağrısı, sırt ağrısı ve yan kısımlarda ağrı da takip eder.

Böbrek Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Böbrek kanserinin en başlarda belirtisi olmadığı için farkında olmayabilirsiniz. Ancak daha önce sağlık taramasından geçmişseniz ya da farklı bir şikayetle doktora başvurmuşsanız tespiti mümkündür. Teşhis için öncelikle hastaya bazı sorular sorulur. Kan tahlili ile idrar tahlilleri istenir. Düzenli tetkikler yapıldığı takdirde

hastalık BT ve MR incelemesinde çıkar. Bazı böbrek kanseri ultrasonda da görülebilirken bazısında görüntülenemez. O yüzden de BT ve MR daha güvenilir tetkiklerdir. Kitle tespit edilmişse bu durumda hastaya ince bir iğne yardımı ile biyopsi yapılabilir. 

Böbrek Kanseri Kaç Evreden Oluşur? 

Böbrek kanserinin evrelerinin tespiti tedavi süreci açısından oldukça önemlidir. Böbrek kanserinin her evresinin farklı tedavi şekli bulunur. Evrenin tespitinin yanlış yapılması durumunda hastaya tedavi yetersiz gelebilir. Böbrek kanseri evresi ne kadar yeni ise iyileşme olasılığı da o kadar artar. 

1.Evre; Bu evrede tümörün büyüklüğü 7 cm ya da daha küçüktür. Erken evre olduğu için lenf düğümü ya da diğer organlara sıçramamıştır. Tedavi evresi kolaydır. Ufak cerrahi müdahale ile kitle kolayca alınabilir.

2. Evre; Bu evrede tümörün büyüklüğü 7 cm’den büyüktür ve tümör başka organlara sıçramamıştır. 1. evreye göre tedavisi biraz daha zordur.

3. Evre; Bu evrede tümör böbrek dışına taşmıştır. Dolayısı ile de diğer organların çalışma düzenini etkileyebilir. Lenf düğümlerine de sıçradığı için dikkatli olunması gereken bir evredir.

4. Evre; Bu evrede tümör böbreklere ve böbrek üstü bezleri ile vücuttaki birçok organa yayılmıştır. Tedavisi daha zor bir evre olduğu için cerrahi müdahale gerekebilir.

Böbrek Kanseri Tedavi Süreci

Böbrek kanserinde tedavi şekli hastalığın hangi aşamada olduğuna göre değişir. Bu sebeple de tek değil birden çok tedavi yöntemi uygulanır. Tedavide kullanılan yöntemlerden biri nefrektomidir. Bu yöntemde etkilenen böbrek çıkarılır. Diğer bir tedavi şekli de tümörün böbrekten çıkarıldığı tedavidir. Böbrek kanseri tedavisinde ilk olarak kitlenin nerede olduğu tespit edilir. Kitlenin büyüklüğü ve hangi organlara kadar sıçradığına bakılır. Kitlenin olması durumunda ilk olarak cerrahi müdahale ile kitlenin alınmasına karar verilir. 

Alınacak kitlenin boyutu küçük ise böbreğin çalışmasına zarar vermeden vücuttan çıkarılır. Ancak kitle büyükse ve konumu da tehlikeli bir yerde ise bu durumda böbreğin bir kısmının alınmasına bile karar verilebilir. Böbreğe zarar vermeden çıkarılma ya da böbreğin bir kısmının alınması söz konusu ise böbrek tamamen alınmaz. Bu ihtimallerin hepsi hasta cerrahi müdahaleye uygunsa karar verilir. Bazı durumlarda hasta ameliyat için uygun olmayabilir. Değerleri düşük olabilir ya da ciddi derecede bünyesi zayıflamıştır. Böyle hastalarda daha çok kriyoterapi ve radyofrekanstan yararlanılır. Uygun seans sayıları ile kitlenin küçülmesi sağlanır. Kemoterapi tedavisi böbrek kanserinde çok etkin bir tedavi değildir. Bunun yerine tümörü küçülten ilaçlar ağızdan ya da damar yolu ile verilebilir. 

Böbreğin bir kısmı ya da tamamı alınınca tek böbrek varsa ve işlevini kaybetti ise bu durumda tedavi artık diyaliz ile desteklenir. 

Böbrek kanseri teşhisi konulan her hastaya cerrahi müdahale uygunsa ameliyat yapılır. Hastanın yaşının önemi yoktur. Çocuklarda, yetişkinlerde ve ileri yaşlarda kişilere cerrahi müdahalede bulunulabilir. Önemli olan hastanın vücudunun ameliyatı kaldırabilecek nitelikte olmasıdır

Böbrek Kanseri Önlenebilir mi?

Böbrek kanserinin nedeni tam olarak şudur denilemez. O sebeple de önlemek için belirli bir yöntem yoktur.  Ailesinde daha önce böbrek kanserine yakalanmış kişiler erken teşhis için düzenli aralıklarla tetkik yaptırmalıdır. Kötü ve düzensiz beslenme alışkanlıklarınız arasından çıkarılmalıdır. Tükettiğiniz kaynakların doğal olmasına özen gösterin. Sağlığınız için düzenli spor yapıp su tüketiminizi artırabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonuna sebep olacak idrar tutma gibi sağlıksız durumlardan uzak durmak önemlidir. Bunlara dikkat etseniz bile herkes potansiyel böbrek kanseri adayı olabilir. Erken teşhis edildiği sürece gerekli tedavi şekilleri ile hastalığın atlatılması mümkündür. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir